FAM intro

FAM intro er et interne kursus i FAM. Det tilstræbes, at du kommer på dette kursus inden for det første halve år af den ansættelse i FAM. Formålet med FAM intro er at kvalificere kursisten til at kunne identificere og intervenere i forhold til kritisk syge patienter, samt indgå i et fagligt og tværfagligt samarbejde med fokus på patient- og pårørende inddragelse. Der vil være undervisning og træning i avanceret genoplivning.

FAM intro afsluttes med en prøve, i form af at besvare en case. 

FAM intro er adgangsgivende til FAM basis.

Akutsygeplejerske

Er en national uddannelse for sygeplejersker, der udbydes i alle regioner. Uddannelsen skal medvirke til, at sygeplejerskerne i akutafdelinger/modtagelser har de relevante kompetencer til at varetage patientbehandling på et fagligt højt niveau. 

I Region Syddanmark foregår den teoretiske del på UC Syd i Kolding.

Akutuddannelsens opbygning:

Uddannelsen er modulopbygget. Modulerne er opbygget med en teoretisk uddannelse på ca. 3 uger samt en klinisk uddannelse på ca. 360 timer. En fuld gennemført akutuddannelse sikres ved at gennemføre basismodulet, mindst ét fagmodul og afslutningsmodulet. Modulerne er opbygget således:

  • Basismodul
  • Basismodul i akutsygepleje i det brede modul, der sikrer høje faglige kompetencer ved modtagelse af akutte patienter fra alle specialer. 
  • Fagmoduler 
  • Behandlermodul i akutsygepleje har målrettet fokus på, at give akutsygeplejerskerne selvstændige kompetencer til afgrænsede patientforløb i akutmodtagelserne og på skadeklinikkerne. 
  • Det akutte patientforløb har et overordnet fokus på ledelse af patienternes forløb på tværs af overgange mellem afdelinger og sektorer inklusiv de præ- og posthospitale kontakter. Studerende udfører skyggemetode/i patienternes fodspor.  
  • Afslutningsmodul
  • Afslutningsmodul i akutsygepleje har fokus på kvalitetsudvikling og implementering, samt flowledelse af patientforløb på hele akutsygehuset. Modulet afsluttes med et udviklingsprojekt, der tager afsæt i aktuelle problemstillinger fra egen FAM. Afslutningsvis fremlægges projektet på en fælles afslutningskonference. 

Målgruppen for akutuddannelsen

Uddannelsen henvender sig til sygeplejersker på afdelinger, der modtager akutte patienter, samt sygeplejersker der ønsker opkvalificering på grund af særlige eller specialiserede funktioner – f.eks. triage eller behandlersygeplejerske. 

  • Basismodulet retter sig mod sygeplejerske med minimum 1 års erfaring i en akutafdeling.
  • Fagmodulerne rette sig mod sygeplejerske med minimum 2 års erfaring i en akutafdeling samt har bestået basismodulet.
  • Afslutningsmodul rette sig mod sygeplejerske med minimum 2 års erfaring i en akutafdeling, samt har bestået basismodulet og bestået fagmodul.

Simulationstræning i FAM

  • Medicinsk akutkaldstræning afholdes hver onsdag fra kl. 8-9 på akutstue 2 i rødzone i FAM. 
  • Børne kaldstræning afholdes 2 gange årligt.
  • Traume team træning afholdes to gange om året over to dage, hvor der trænes i fire hold. Dvs. at der træner to hold hver dag, henholdsvis formiddag og eftermiddag. Træningen foregår dels i lokaler i LAKK og på akutstue 3 i rødzone i FAM.

Formålet med simulationstræningen er at træne færdigheder i at modtage en kritisk syg eller svært tilskadekommen patient.

Patientinddragelse og den gode samtale

Alt personale på SVS skal på et 3 dages kursus i den gode samtale

Som én af ca. 1400 medarbejder på SVS, som har direkte patientkontakt, skal du på 3 dags kommunikationskursus. Du skal på kursus sammen med dine kollegaer i dit område (primært læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter).

Kommunikationskurset tager udgangspunkt i Calgary Cambridge modellen, som bruges til at skabe struktur i samtaler med patienter og pårørende.

Kurset er en mulighed for at træne dine kommunikationsfærdigheder i fællesskab med kollegaer og på tværs af fagligheder. 

Det giver dig og dine kollegaer en fælles forståelse for, hvordan I har samtaler med patienter og pårørende, og det klæder jer på til at håndtere kommunikative udfordringer i hverdagen.

Kurset er praksisnært og er tilpasset hverdagen i egen afdeling.