Uddannelse i FAM
Forudsætningen for god uddannelse er, at der er en god og sund læringskultur. God supervision og adgang til læringsrige uddannelsesaktiviteter prioriteres højt.
Undervisning
Til morgenkonference vil der hver dag være 5 minutters faglighed, det kan være dagens case eller undervisning i et emne der er relevant for akutmedicin. Alle læger i akutmedicin skiftes til at undervise.
Returdage
Sidste onsdag i hver måned kaldes returdage og er en dag, der tidligere var tilegnet de yngre introlæger der var i 3 måneders forløb i kirurgisk og ortopædkirurgisk regi. Returdagen er en uddannelsesdag for yngre læger, hvor UKYL har planlagt et program fra 8:00-15:24.
Simulationstræning
Der er mulighed for simulationstræning i LAKK på 4. sal, hvor faciliteterne er rigtig gode og virkelighedstro. Formålet med simulationstræningen er at træne færdigheder i at modtage den kritisk syge eller alvorligt tilskadekomne patient.
ISTAP
ISTAP er et tværfagligt specialespecifikt supervisionsredskab, som er blevet udviklet med henblik på at understøtte supervision af uddannelsessøgende, fremme udvikling af den uddannelsessøgendes akut medicinske kompetencer og samtidig koble de kliniske redskaber, der allerede er implementeret i FAA (ISBAR og ABCDE-principperne). ISBAR er udviklet af Dansk selskab for Patientsikkerhed (11) og er den danske oversættelse og tilpasning af en amerikansk metode oprindelig udviklet til sikker mundtlig kommunikation i atomubåde. ISBAR, (I: Identifikation af patient, S: Situation, B: Klinisk baggrund, A: Analyse, R: Råd) anvender en struktureret model for mundtlig kommunikation mellem sundhedsprofessionelle omkring patienter. Ved hjælp af klar og konkret kommunikation skabes et godt grundlag for at alle relevante informationer om patienter inddrages i samtalen.
ISTAP Supervision
Identifikation
Symptomer, situation, relevant historik
A
B
C gennemgang af positive fund
D
E
Tanker om differentialdiagnoser (mindst 3)
Ativiteter der allerede er iværksat
Plan for TOKS, tiltag & info til pt/team
Målet med et sådant supervisions-redskab er at fremme læring hos den uddannelsessøgende, understøtte tværfaglighed, øge patientsikkerhed og øge effektivisering i det kliniske arbejde ved at arbejde med en systematisk tilgang til:
- Patientens symptomer og anamnese
- Differentialdiagnoser
- Opmærksomhed på rettidighed i patientens behandlingsplan/forløb
Vejledning
Som yngre læge har du krav på vejledning under din ansættelse. For at få et optimalt udbytte af dette kræver det forberedelse fra både vejleder og den vejledte. Du tilbydes som minimum 3 vejledersamtaler under din ansættelse: En introduktionsaftale efterfulgt af midtvejssamtale og til sidst slutevalueringssamtale. Det er muligt at holde flere samtaler end de 3 ovennævnte, hvis der er behov for dette.
Nedenfor et par gode råd
Orienter dig med fordel i følgende dokumenter forud for din vejledersamtale
- Målbeskrivelsen
- uddannelsesplanen
- kompetencer på uddannelseslægen, samt tilhørende obligatoriske kompetencevurderingsskemaer
Gør dig med fordel tanker vedrørende følgende forud for enhver vejledersamtale
- hvad du gerne vil have ud af din vejledning
- punkter til din uddannelsesplan
- hvilke lægeroller du ønsker at udvikle dig på – og hvordan
- karriereplan – såvel specifikt som uspecifikt. Nogle er 100% afklaret om specialevalg, andre er i vildrede. Hvad kan den pågældende vejleder og afdeling tilbyde som kan hjælpe dig på vej? Eks. fokuseret ophold på anden afdeling, kliniske procedurer, kursus, patientgrupper, etc.
Uddannelseslaege.dk (tidligere logbog.dk)
Uddannelseslægen er et godt redskab til dig som uddannelsessøgende læge. For hvert uddannelsesprogram du gennemgår (KBU, introduktionsstillinger, hoveduddannelse) skal du bruge uddannelseslægen til at få godkendt dine kompetencer og selve uddannelsesforløbet.
Hjemmesiden kan med fordel bruges til meget andet, mindre officielt, bl.a.
- Som dokumentmappe til vigtige dokumenter, eks. ansættelseskontrakt, uddannelsesplan og vejledersamtaler
- Notater: du kan tilføje notater som kan holdes privat for dig, eller vælges at dele med din vejleder/andre læge på afdelingen.
- Få kursusbevis for obligatoriske kurser fx vejlederkursus
Fokuserede ophold
Som Introlæge i akutmedicin har man ret til i alt fem besøgsdage i løbet af den 12 måneders ansættelse. Dette giver mulighed for at afprøve 1 eller 2 andre specialer. Fokuserede ophold og besøgsdage skal aftales med vejleder eller UAO tidligst muligt i ansættelsen, så der kan gøres plads til det i arbejdsplanen. Det kan derfor være en fordel, at man allerede inden 1. vejledersamtale har gjort sig tanke om, hvilke afdelinger man ønsker et fokuseret ophold.
Kurser
Der vil for uddannelseslæger, kun helt undtagelsesvist, være mulighed for kurser ud over de obligatoriske og i givet fald efter anbefaling fra afdelingsledelsen. Alle kursusansøgninger skal afleveres til chef overlægen i FAM.
E-learning-kurser
Log på plan2learn.dk (kan tilgås via infonet) for at tilgå de forskellige e-learning kurser. Vær opmærksom på, at der er obligatoriske kurser som forventes gennemført ved ansættelsesstart.
Forskningsenheden
Peter Biesenbach
Medicinstuderende i akutafdelingen
3 medicinstuderende er tilknyttet akutmedicinsk afdeling. To dage om ugen er de i akutafdelingen fra 8-12 hvor de følges med lægerne og får mulighed for at optage og skrive journal samt udføre forskellige praktiske og kliniske opgaver.
Akutmedicinsk speciallæge Peter Biesenbach er uddannelsesansvarlig for de medicinstuderende i akutmedicinsk afdeling.